dinsdag 16 februari 2010

Een huis met een hypotheek kopen in Spanje

Huis kopen buitenland
Het krijgen van een hypotheek voor een huis in Spanje was tot voor kort erg moeilijk, maar er zijn steeds meer banken die in deze markt stappen. Zo zijn er al hypotheken verkrijgbaar voor huizen in België, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Voor andere landen ligt het verkrijgen van een hypotheek een stuk moeilijker. Banken zijn huiverig om geld uit te lenen op een onderpand waarvan ze de risico's en de waarde maar moeilijk kunnen inschatten. Maar de kans bestaat dat met de voortschrijdende Europese eenwording ook daar verbetering in komt.

Nederlandse bank
De volgende banken geven hypotheken voor Frankrijk en Spanje:
Van Lanschot richt zich op particulieren met een inkomen vanaf 100.000 euro en familiebedrijven. Je moet dus al goed in de slappe was zitten om daar te überhaupt klant te mogen zijn.
ING is inschikkelijker. Bij deze bank kun je met een inkomen vanaf 50.000 euro een hypotheek krijgen voor huizen in Frankrijk en Spanje. Via ING-dochter Postbank kun je een geldlening krijgen voor een huis in België, Duitsland en Frankrijk.

Fortis en ABN Amro geven geen hypotheken voor huizen in Spanje, maar je kunt er wel terecht voor de financiering van een tweede huis door middel van de overwaarde van het eerste huis. ABN Amro heeft bijvoorbeeld de buitenlandhypotheek ontwikkeld, waarbij je en passant ook geholpen wordt met de afwikkeling van de transactie van je droomhuis.

Rabobank financiert alleen hypotheken voor huizen in Duitsland en België, maar biedt eveneens ondersteuning bij de financiering van tweede huizen in Frankrijk en Spanje. Hiervoor heeft deze bank speciale Dutch desks opgezet in die landen. De Dutch desks in Parijs en Madrid geven advies over het kopen van een tweede huis, de desk in Madrid kan ook doorverwijzen naar Spaanse partner-banken die hypotheken verstrekken. Verder schijnt het bij de Rabobank Eindhoven mogelijk te zijn om een hypotheek voor een huis op de Antillen te krijgen.

ING Bank verstrekt Nederlandse hypotheken voor huizen in België, Frankrijk en Duitsland. De bank kan je ook helpen bij de financiële en juridische afwikkeling van de transactie.

F. van Lanschot-dochter C en E Bankiers biedt klanten de mogelijkheid via de Frankrijkhypotheek een huis vanaf 125.000 euro te financieren en de administratieve rompslomp door een Nederlandse notaris af te laten wikkelen, alleen in Frankrijk uiteraard.

Buitenlandse bank
Het is ook mogelijk een hypotheek af te sluiten bij een buitenlandse bank. Voorwaarden die gesteld worden zijn meestal dat er meer eigen middelen overlegd moeten worden en dat de looptijd korter is. Er zijn beperkingen wat betreft de leeftijd van de aanvrager en het maximale bedrag dat je kunt lenen. Ook moet je rekening houden met extra kosten zoals bijvoorbeeld een tolk voor het vertalen van de contracten. Ook heb je bij het kopen van een huis in een ander land vaak te maken met andere regels en een andere bureaucratie, wellicht is er behoefte aan verschillende bemiddelaars voor deeltaken.

Tweede huis
Voor de financiering van een tweede huis is er belastingtechnisch gezien veel veranderd. De financiering is namelijk niet meer aftrekbaar als je er niet permanent woont. Alleen als je in Nederland het hoofdinkomen verdient en permanent in het huis in Spanje verblijft zijn de hypotheeklasten aftrekbaar. Daartegenover staat dat huren niet meer is belast. Over de inkomsten van het verhuren van het tweede huis hoeft dus geen belasting meer te worden betaald, tenzij het huis meer dan 70% van de tijd wordt verhuurd.

Andere belastingen
Soms moet in Spanje nog inkomsten- of vermogensbelasting worden betaald. Als Nederland een belastingverdrag met dat land heeft, dan moet in een van de twee landen de inkomstenbelasting worden betaald. Op de site van de belastingdienst kun je zien met welke landen Nederland een belastingverdrag heeft, dit zijn in elk geval de omringende landen als Duitsland, België, Spanje, Frankrijk en Portugal. Voor de meeste landen geldt dat je belastingplichting bent voor de inkomstenbelasting als je er meer dan zes maanden woont. Maar als het hoofdinkomen in Nederland wordt verdiend dan wordt dit met elkaar verrekend. Als er een belastingverdrag is, kan er geen dubbele inkomstenbelasting worden geheven. Naast inkomens- en vermogensbelasting gelden ook gemeentebelastingen en onroerend goedbelasting.