Wilt u een tweede huis in spanje? Let erop dat de onroerend-goedzaken daar anders geregeld zijn dan in Nederland. Tips bij het kopen van een huis in Frankrijk en Spanje, de financiering ervan en de fiscale regels.
Frankrijk en Spanje
Huizen in het Midden- en Noord-Frankrijk tot 100.000 euro, zijn de afgelopen jaren flink in waarde gestegen. Vijf jaar geleden kocht je nog een direct bewoonbaar huis voor 100.000 gulden, nu is dat inmiddels 100.000 euro.
Advies over Frankrijk
Volgens deskundigen is de toekomst van een huis in Spanje rooskleurig. Tweede huizen in Spanje zijn nog steeds een 'booming business', aldus een gespecialiseerd makelaar op de Spaanse markt.
Advies over Spanje
Kies gewoon een Nederlandse bank
U hoeft niet per se naar spanje voor de financiering. Uw huis in Nederland is immers onderpand en wat u met het geld doet, mag u zelf weten. Doe daarom gewoon een beroep op uw eigen bank. Misschien heeft deze wel een samenwerkingsverband met buitenlandse banken. En als het meezit, werken bij die buitenlandse bank ook nog Nederlanders die u kunnen begeleiden bij de aankoop.
Denk goed na over het risico
De hamvraag is dan: hoe hoog is het beleggingsrisico dat wilt u lopen met uw vermogen? Bent u een behoudend belegger, dan is eigen geld in uw huis stoppen wellicht een beter idee. Met onroerend goed loopt u minder risico dan met bijvoorbeeld aandelen. Houdt u wel van een zekere mate van risico, dan is zoveel mogelijk financieren voor u aantrekkelijk. Uw eigen geld kunt u dan elders beleggen.
Overwaarde gebruiken
De goedkoopste manier om een tweede huis te kopen is uw bestaande hypotheek te verhogen, mits uw huis overwaarde heeft. Ook dan zult u nog een flink deel van uw eigen contanten in het tweede huis moeten stoppen. Nederlandse banken die in spanje financieren, gaan niet verder dan 75 procent van de executiewaarde met de financiering van een tweede huis.
Houd rekening met hogere rentetarieven
De rentetarieven voor huizen in spanje zijn 0,5 tot 0,9 procent hoger, al naar gelang de relatieve hoogte van de hypotheek. Zo niet, dan moet u financieren bij een buitenlandse bank en dan kunt u bijna niet zonder de hulp van mensen die aldaar de weg weten in het financiƫle wereldje.
Denk aan onderzoeksplicht koper
Voordat u tot koop overgaat, moet u een aantal zaken controleren. Is het huis niet twee keer verkocht, wie is de eigenaar, is de woning wel geregistreerd? Ook de plannen die de gemeente rond uw woning heeft, zijn belangrijk. Controleer daarom bij het kadaster of de woning vrij is van lasten en verplichtingen. Vraag ook wat de stedenbouwkundige plannen voor het gebied zijn de komende jaren. En hoe is de bouwkundige staat van het huis? Let goed op gebreken en op vervuilde grond.
Vooral in Frankrijk geldt een strenge onderzoeksplicht van de koper. Verborgen gebreken achteraf verhalen bij de verkoper, is niet aan de orde. Als je een huis vol houtwormen koopt en je merkt het zelf niet op, heb je pech gehad.
Fiscale regels in spanje
De hypotheekrente van van een tweede huis is nooit aftrekbaar. In principe valt de waarde van het huis minus de eventuele schuld in box 3, waarover u 1,2 procent vermogensrendementsheffing betaalt. Vaak zijn er verdragen gesloten met de buitenlandse fiscus en heeft die een sterker heffingsrecht. Op grond van een verdrag moet Nederland dan meestal terugtreden. Eventuele huurinkomsten moeten dan in spanje worden aangegeven. In Frankrijk kent men bijvoorbeeld geen huurwaardeforfait en is er pas sprake van een belastbaar inkomen wanneer er sprake is van verhuur en de netto huur de belastingvrije grens overschrijdt. Bij eenvoudige seizoensverhuur komt dat meestal niet aan de orde.